Imbunatatirea vederii, stimularea imunitatii: cele mai bune surse naturale de vitamina A

Numele dat unui grup de compusi antioxidanti liposolubili este vitamina A. Considerata o vitamina esentiala, aceasta are o multime de roluri in organism, inclusiv mentinerea vederii, sprijinirea transcrierilor genetice si sustinerea sistemului imunitar. La nivel modial devin tot mai frecvente deficientele de vitamina A, avand ca rezultat asprirea pielii, deteriorarea vederii si o mai mare susceptibilitate la boli. Sunt cauzate mai mereu de o dieta saraca in vitamine.

Pentru a creste aportul de vitamina A, cel mai bun mod este pur si simplu mancatul de mai multe alimente integrale. Se concentreaza acest articol pe cele mai mari surse de carotenoide, o forma a vitaminei A avand ca sursa plantele.

Surse excelente de vitamina A din plante

Chlorella- aceasta alga verde unicelulara care in apa dulce creste reprezinta una dintre cele mai nutritive alimente dense din lume. Chlorella esre foarta bogata in vitamina A, doar 35 de grame de Chlorella uscata continand 14364 unitati internationale din aceasta vitamina esentiala sau 287% din doza recomandata zilnic. In plus, mai contine si 133% din doza de zinc zilnica- mineral care ajuta la asimilarea vitaminei A in organism.

Iarba de grau- dupa Chlorella urmeaza iarba de grau, superaliment care are un bymar de 12.000 unitati internationale de vitamina per 35 de grame. Este extrem de bogata iarba de grau si in vitamina E si C, abilitatile lor ajutand la prevenirea degenerscentei musculare, boala de ochi care poate sa duca la orbire.

Cartofii dulci- sunt doar la distanta asemanatori cu cartofii normale, valoarea lor nutritiva fiind mai mare. Spre exemplu, doar cantitati minime de vitamina A sunt continute de cartofii albi fierti, cartofii dulci fierti (desi se recomanda consumarea in stare cruda) sunt pline de multe vitamine. Contin mai mult de 100 % din doza zilnica de vitamina A doar 35 de grame de cartofi dulci- mult mai mult decat orice leguma. Mai sunt si o sursa buna de vitamina C si de fibre. Insa cartofii dulci au un gust specific si nu se poate garanta ca ne vor placea, chiar daca mancam cartofi normali.

Kale (varza furajera)- cunoscuta mai ales pentru continut foarte mare de vitamina K, mai are in continut si vitamina A. Doar 35 de grame din aceasta leguma contin 82% din DZR sau 4117 unitati internationale de vitamina A. Astfel varza Kale depaseste si spanacul si broccoli-ul, fiind cea mai amre sursa de vitamina A cu frunze.

Morcovii- nu ne surprinde faptul ca morcovii au un continut bogat de vitamina A. Betacarotenul, cele mai importante provitamine carotenoide A, a fost numit astfel dupa leguma aceasta a careia denumire in engleza este ‘carot’. Prin consumul a 35 de grame, organismul nostru se bucura de 95% din DZR, si de cantitati de fibre, vitamina K si mangan. Are mai mult beta-caroten cu cat este mai portocalie culoarea.

Surse excelente de carotenoide mai sunt multe condimente, precum boiaua de ardei sau ardeiul iute. Pot sa ajute la crearea unei mese nutritionale, care va da organismului impulsul de vitamine esentiale.