Compusi naturali pentru o mai buna functionare a glandei

Hipotiroidismul e una dintre cele mai raspandite afectiuni din lume.Printre simptome se numara cresterea in greutate,depresia si letargia.Cam aproximativ intre 15-30% din populatie,conform rapoartelor,sufera de probleme cu tiroida.

Majoritatea afectiunilor de hipotiroida,din nefericire,sunt tratate drept afectiuni auto-imunitare.Multi medici nu dau un diagnostic corect, deoarece nu opteaza pentru a face analize pentru anticorpi tiroidieni. Tiroida lenesa si afectiunea auto-imunia sunt tratate la fel,adica cu hormoni sintetici T4.Din aceasta cauza,multi medici nu le acorda importanta anticorpilor tiroidieni.E foarte important sa se stie,in cazul unei afectiuni de sanatate,daca e vorba de un ficat lenes,o tiroida lenesa,un nivel ridicat de hormoni sexuali sau o afectiunie auto-imuna.Printre compusii care sunt indicati in sprijinirea tiroidei se numara:zincul,manganul,enzima preteolitica breomelaina,selenium si planta adaptogena ashwagandha.

Bromelaina

In cazul bolilor auto-imune tiroidiene ,inflamatiile apar in jurul tesutului tiroidei, in timp ce bolile tiroidei se manifesta prin cresterea inflamatiilor in organism. Stresul inflamator din organism poate fi redus cu ajutorul bromelainei, o enzima proteolitica. Aceste eznime nu au reactii adverse si ateneauza activitatea imuna inflamatorie. Ele au afinitate pentru citokinele pro-inflamatorii cum ar fi Proteina Reactica C si Factorul de Necroza Tumorala. De asemenea,ele actioneaza ca un mecanism de blocare.

Ashwagandha

Planta are in compozitia sa compusi care au efect asupra sintezei hormonilor T3 si T4. Ea duce la cresterea anti-oxidantilor intracelulari si la imbunatatirea ficatului. Metabolismul tiroidei e influentat de functionarea slaba a ficatului si de stresul oxidativ. Planta stabilizeaza cortizolul si echilibreaza nivelul zaharului din sange. Stabilizand cortizolul, duce la imbunatatirea nivelului de TSH,T3,T4 si reduce inflamatia si zaharul din sange. Glanda pituitara e influentata in mod negativ de nivelul ridicat de cortizol.

Vitamina A

Transductia intercelulara e un proces prin care receptorii tiroidieni se leaga de hormonul tiroidian. Astfel,ajunge mesaj la receptorii nucleari.Ca sa fie active,transcrierea nucleara a hormonului tiroidian depinde de vitamina A.Sucul de iarba de grau contine cea mai mare cantitate de vitamina A.

Seleniul

Reprezinta un factor major pentru enzima principala tiroidiana 5 deiodinaza ce duce la conversia T4 in T3. rT3 inactiv e inhibat cu ajutorul 5 deiodinazei.Conform studiilor,persoanele care au niveluri reduse de seleniu in organism prezinta un risc ridicat de T3 scazut. Nucile de brazilia contin sursa semnificativa de seleniu.

Zincul

Nivelul redus de zinc poate sa afecteze producerea de T3, deoarece acesta e foarte important pentru sistemul imunitar , luptand astfel cu anticorpii tiroidieni.Pe langa asta,e un element important in activitatea de 5 deiodinaza.

Manganul

Acesta e important pentru ca tiroida sa functioneze normal.Acesta e indicat mai ales in cazul persoanelor care sufera cu tiroida,deoarece au un nivel mai ridicat de stres oxidativ.Trifoiul contine o sursa buna de mangan.