Depresia si primele semnele ale aparitiei bolii !

Este extrem de imporant in cazul oricarei boli sa cunoastem care sunt simptomele petru a putea trata din timp problema. Majoritatea dintre noi cunostem simptomele psihice ale depresiei. Un fapt mai putin cunoscut este acela ca poate fi insotita, de multe ori, de simptome fizice, pe care inclusiv medicii le mai scapa din cand in cand.

Va prezentam in continuare cateva dintre cele mai frecvente semne ale depresiei:

Schimbarea limbajului și poziției corpului

Schimbările chimice la nivelul creierului asociate depresei oferă și un alt indiciu fizic important, legat de poziția corpului și limbajul trupului. Femeile ce suferă de depresie mențin mai rar o poziție corectă a coloanei, fiind predispuse la aplecarea umerilor în față. Un alt indiciu sunt pozițiile defensive ale corpului, ca cea cu mâinile încrucișate la piept.

Insomnii

Dificultatea de a adormi, trezitul in timpul noptii sau trezitul foarte devreme dimineata, cu aproape 2 h inainte de ora normala de trezire si imposibilitatea de a adormi la loc.

Din cauza lipsei de somn, multi dintre cei care prezinta semne ale depresiei incearca sa doarma in timpul zilei.

Sentimente ca lipsa de speranta, inutilitate sau neputinta

Persoana deprimata nu poate controla impresia ca totul este gresit, ca vina ii apartine. Este ca si cum nu mai poate sa vada lumina de la capatul tunelului, ca si cum nu ar mai fi alte optiuni si este singura cale care poate fi urmata. Totul incepe sa para inutil si fara sens. Se fixeaza pe greselile din trecut. Acest fapt este un semn distinctiv de depresie majora. In depresia usoara, sentimentele sunt similare, dar mai putin persistente.

Agitatie si neliniste cescuta

Persoanelor cu depresie le este foarte greu sa se relaxeze, sunt foarte iritabili, se infurie usor, foarte rar sunt calmi. Nu au stare, le este greu sa astepte, foarte nerabdatori. Au tendinta de a exagera situatia.

Schimbarea greutatii corporale

Modificarea greutății corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni. Poate fi o pierdere semnificativă în greutate (deși nu ține nici un fel de dietă) sau o creștere semnificativă în greutate. Apetitul este de regulă scăzut, dar unele persoane pot avea un apetit crescut, uneori cu tendințe spre anumite alimente, cum ar fi dulciurile.

Scăderea puterii de concentrare

Când suferi de depresie, efectele sunt adesea vizibile în puterea de concentrate, iar studiile sau cariera pot suferi din acest motiv. Unele femei manifestă și probleme de memorie sau dificultăți în luarea deciziilor.